piatok, 26 apríla, 2024
Doplnky a dekorácie

Vôňa vidieka v paneláku

Radi ste ako dieťa trávili leto u starých rodičov na dedine? Chýba vám vôňa pokosených lúk, zvuk zvončekov pasúcich sa ovečiek, atmosféra babičkinej kuchyne?Pričarujte si náladu vidieka trebárs aj do vášho panelákového bytu. Je to pomerne jednoduché, ak poznáte tie správne triky.

Základom ladenia interiéru sú prírodné materiály a farby. Typickým materiálom je drevo, kameň, meď, patinovaný kov, tehla, alebo terakota. Podlahu zvoľte drevenú (parkety, palubovku), alebo z dlažby, laminát s vidiekom neladí. Ak sa už zariaďujete, rozhodnite sa pre nábytok z masívneho dreva. Z rovnakého materiálu by mala byť aj kuchynská linka, prípadne ju skúste ladiť do bielej, či smotanovej farby. Výrazný vidiecky efekt má murovaná linka kombinovaná s masívnymi dvierkami.

Na otvorených policiach v kuchyni by mal tróniť medený riad, drevené varešky, naberačky, alebo vrecúška so sušenými bylinkami. Vidiecku atmosféru vyčaria aj ďalšie drobné doplnky. Starý mlynček na kávu, petrolejka, mažiar, maľovaná keramika, prútené koše sú tou pravou dekoráciou pre tento štýl. Ako svietidlá sú vhodné kované lustre a lampy, na stenu si zaveste obrazy s motívom prírody, kvetov, či ovocia. Z textílií je charakteristický kvetinový, alebo bodkovaný vzor, prípadne modrotlač. Typické sú háčkované obrusy a dečky. Nezabudnite na staré fotografie, ktoré dotvoria atmosféru starých čias.

Všetky tieto drobnosti zvoľte tak, aby vašom príbytku vyčarili pocit útulného domova, preto je vidiecky štýl tak obľúbený. Dávajte si však pozor na jednu vec. Doplnky je treba kombinovať s citom, pretože ak to preženiete s „čačkami“, ľahko skĺznete do gýča.

Náš tip.

Stará smaltovaná krhlička s kvetinovým vzorom dobre poslúži ako váza na sušené alebo aj živé kvety.