Rady a triky

Starostlivosť o kožu

Nie, nemáme na mysli vašu pokožku, ale váš luxusný kožený nábytok. Stojí nemalé peniaze a ak chcete, aby vyzeral dlho krásny, musíte vedieť, ako správne kožený poťah ošetrovať.

V prvom rade zvážte jeho kúpu, ak máte malé deti. Tie sú nevyspytateľné, stačí chvíľka nepozornosti a môže sa stať, že vašu krásnu novučičkú koženú sedačku zmenia perom, alebo príborovým nožom na nepoznanie. A vám len privedú zbytočne infarktové stavy.

Ak nemáte malých nezbedníkov, alebo ste sa aj napriek tomu rozhodli pre kúpu koženého nábytku, prvoradé je jeho správne umiestnenie. Platia všeobecné zásady, že nábytok by nemal byť umiestnený blízko zdroja tepla a koža by nemala byť vystavená dlhodobému pôsobeniu slnečných lúčov. Aby na koži nevznikli škrabance, vyvarujte sa styku s drsným oblečením.

Ako vyzerá bežná údržba kože?

  • raz týždenne poutierajte zo sedačky prach – mäkkou, suchou a čistou handrou, pozornosť venujte aj štrbinám v sedačke
  • jeden alebo dvakrát do roka (ak nábytok používate pravidelne – aj častejšie) utrite sedačku jemnou handričkou navlhčenou mydlovým roztokom, prípadne použite prostriedok určený na starostlivosť o kožu
  • po tejto procedúre nechajte kožu dokonale uschnúť, prebytočná vlhkosť je živnou pôdou pre baktérie a plesne najmä vo švíkoch sedačiek
  • na zachovanie jemnosti a lesku použite špeciálne určený krem na kožený nábytok, krém nechajte dokonale vstrebať

Odstraňovanie škvŕn

Pri čistení škvŕn nikdy nepoužívajte rozpúšťadlá a odstraňovače, ktoré nie sú určené priamo na kožený nábytok. Nikdy nepoužívajte násilné metódy, brusné papiere, nože a pod. Používajte iba originálne produkty na kožu. Obyčajné čistiace prostriedky môžu kožu poškodiť.

GabKa