štvrtok, 25 apríla, 2024
Doplnky a dekorácieRady a trikySpálňa

Rímske rolety

Rímske rolety dnes plnohodnotne nahradili záclony a závesy nielen v domácnostiach, ale aj v kaviarňach, pracovných kanceláriách, či v reštauráciách. Svojim vzhľadom sa totižto hodia k moderným a minimalisticky zariadeným interiérom. Ich skutočná podstata však spočíva aj v tom, že si dokonale plnia svoju funkciu. Poskytujú ochranu aj pred Slnkom, aj pred zvedavými pohľadmi.

Charakteristika

Každá rímska roleta pozostáva z dvoch základných častí. Prvou z nich je takzvané roletové kovanie. To sa inak nazýva aj vodiaci systém a priamo naň sa suchými zipsom upína látka rolety, ktorá slúži ako tienidlo. Zatiaľ čo klasická roleta sa pri pohybe hore navinie, látka rímskej rolety sa postupne skladá, čím vytvára riasy.

rimske rolety

Výhody

Rímske rolety so sebou priniesli niekoľko výhod, ktoré musí oceniť každý. Jednou z tých najväčších je široká možnosť ich prevedenia. V prípade rímskych roliet je totižto len na človeku, akú textíliu sa na ne rozhodne použiť. Sám si môže vybrať látku, farbu aj vzor, ktorý bude ladiť s interiérom. Obyčajne stačí, ak človek zájde do interiérového štúdia, kde si vyberie to, čo sám chce.

Čistenie

Čistenie doplnkov v domácnosti vie dať niekedy naozaj zabrať. Aj klasické rolety a žalúzie sa čistia pomerne často a takáto údržba si vyžaduje mnoho hodín. Ak sa vám nechce tráviť hodiny upratovaním, sú rímske rolety pre vás ako stvorené. Stačí, keď si jednoducho zvesíte z rámu a hodíte do práčky. Podľa textilu ich operiete tak, aby krásne voňali a nič sa im nestalo.

Ovládanie rímskej rolety

Rímska roleta by sa mala dať posúvať hore a dole. Na to obyčajne najlepšie poslúžia rôzne lanká, šnúrky alebo retiazky. Na trhu sa však nachádzajú aj rolety, ktorých ovládanie je elektronické. Je len na samotnom kupujúcom, aký druh ovládania si vyberie a pravdou zostáva, že mnoho ľudí volí také, ktoré sa mu páči.