piatok, 26 apríla, 2024
Rady a triky

Kúpa bytu alebo prenájom?

Možno sa práve dnes budete prechádzať po Bratislave a uvažovať, či si byt kúpite alebo radšej prenajmete. Položte si najskôr niekoľko zásadných otázok, poctivo ich zodpovedajte a zohľadnite pritom všetky pre a proti.

Kúpa vlastného bývania môže byť pre niekoho výhodou, pre iného príťažou. U nás na Slovensku sa často stretneme s tvrdením: „Kúpa vlastného bytu je najlepším riešením!“ Je to skutočne tak? Poďme sa spoločne zamyslieť, ktorú možnosť si vybrať.

full_ie8_0[1]Mám dosť peňazí?

Je azda základnou otázkou, ktorú si kladiete. Mám dosť prostriedkov, aby som mohol s vážnym záujmom pozerať nové byty v Bratislave a niektorý z nich aj kúpiť? Prípadne mám dosť peňazí, aby som mohol mesačne platiť nájomné a zároveň uhrádzať ostatné náklady spojené s bývaním?

Možno ste doteraz bývali s rodičmi v rodinnom dome, možno ste si v Bratislave našli perspektívne zamestnanie a možno ste iba prišli do Bratislavy hľadať prácu alebo študovať. Nech už je pravda kdekoľvek, nesmiete zabudnúť, že náklady na bývanie nepozostávajú iba z mesačného splácania úveru alebo nájomného. Z účtu vám pravidelne odčerpajú prostriedky aj kúrenie, voda, elektrina, plyn, internet, telefón, strava…

Zoberte kalkulačku a počítajte

Skôr ako sa rozhodnete, zoberte papier a kalkulačku a pozorne spočítajte všetky výdavky, ktoré očakávate pri kúpe vlastného bytu a pri prenájme bytu. Uvidíte, aký bude výsledok.

Osobne by som sa opäť rozhodol pre kúpu bytu

Po kríze zaznamenal oživenie aj predaj bytov, Bratislava pritom zostáva stále top. Developeri neustále prichádzajú s novými ponukami a ceny tiež nie sú na zahodenie. Aj keď Bratislava sa samozrejme cenovo nedá porovnávať napríklad s Považskou Bystricou, má bývanie v hlavnom meste svoje výhody. V meste prevažuje vysoká miera anonymity – sused nepozná suseda, výhodou je dostupnosť rôznych služieb, občianska vybavenosť a bohaté kultúrne vyžitie. V neposlednom rade je veľkou výhodou aj väčšie množstvo pracovných príležitostí.

Osobne by som sa rozhodol pre kúpu bytu nielen v zmysle „vlastné bývanie je vlastné“, ale aj ako pre investíciu do budúcnosti. Ak nemáte dostatok finančných prostriedkov, určite odporúčam využitie hypotekárneho úveru. Porovnanie výhodnosti hypotekárnych úverov si môžete pozrieť aj na etrend.sk.

Nedá mi upozorniť aj na dosť podstatnú výhodu pri kúpe nového bytu či domu, ktorou je prispôsobenie si bývania podľa svojich predstáv. Ak budete totiž kupovať nový byt, ktorý je ešte vo výstavbe, pravdepodobne budete mať možnosť aspoň čiastočne si štandardné prevedenia domu, bytu prispôsobiť. Vyhnete sa tak neskorším zbytočným investíciam ako je napr. výmena obkladu, podlahovej krytiny, zmeny priečok a podobne.

A posledná rada: „Pri rozhodovaní skúste nájsť správny kompromis medzi srdcom a rozumom!“