piatok, 26 apríla, 2024
Rady a triky

Maľujeme byt: aké farby zvoliť?

farlesk-sk-foto
Zdroj foto: pixabay.com

Maľovanie v lete so sebou prináša hneď niekoľko výhod. Človek má s príchodom leta viac energie, charakteristický zápach z nového náteru vyvetráte raz-dva a jednotlivé odtiene farieb sú lepšie vidieť vďaka dlhšie prítomnému dennému svetlu. Čo sa práve týchto odtieňov týka, v každej predajni „farby laky“, ako sa im bežne hovorí, vám vysnívanú farbu namiešajú na počkanie. Ale ako si zvoliť ten správny odtieň?

Teplé a studené

Farby vplývajú na našu psychiku a náladu, preto k ich výberu treba pristupovať s chladnou hlavou. Každá farba vyvoláva iné emócie a niektoré sa do jednotlivých miestností nehodia. Príjemnú a pohodovú atmosféru vytvoríte modrým náterom, zelené steny pôsobia revitalizujúco a ďalšia zo série studených farieb – mystická fialová – má harmonizujúce účinky. Tieto farby sa skvele hodia do obývačky či spálne.

Naopak, energiu vám dodajú teplé farby vhodné do spoločenských miestností, pracovní a detských izieb. Oranžová podporuje komunikáciu, žltá je farbou energie a optimizmu. S červenou však opatrne, je to farba vášne a aktivity, no vo väčšom množstve môže vyvolávať únavu očí a bolesti hlavy. Medzi neutrálne farby patrí biela a čierna, obe by mali byť kombinované so živšími farbami.

farlesk-sk-farebny-kruh
Zdroj foto: pixabay.com

Kombinujte s rozumom

Steny, nábytok a doplnky by sa v každej izbe mali niesť najviac v dvoch-troch farbách. Nezabudnite však na to, že na vašu náladu vplývajú nielen jednotlivé farby, ale aj ich sýtosť či intenzita. Odborné miešanie farieb v špecializovanej predajni zaručí ten správny odtieň podľa vašich predstáv.

Ak chcete vedieť, aké farby spolu kombinovať, vezmite si na pomoc farebný kruh. Oproti sebe sú vždy farby, ktoré spolu kontrastujú a vytvárajú tak pocit harmónie.

Nie je farba ako farba

V súčasnosti na trhu existujú rôzne typy interiérových farieb, od akrylových po umývateľné. Na základe vašich preferencii a požiadaviek vám s výberom tej správnej poradia v každom obchode zameranom na predaj farieb. Aj vďaka obyčajnej rade od odborníka sa tak vaša stena bude môcť tešiť sýtemu, kvalitnému a dlhotrvajúcemu náteru.

 

Zdroj foto: pixabay.com