sobota, 27 apríla, 2024
Rady a triky

Starostlivosť o drevený nábytok

Drevo má jednu úžasnú vlastnosť. Dokáže vo vašom domove vyčariť teplú a útulnú atmosféru. Zároveň sa jedná o stáročiami preverený tradičný materiál, obľúbený pre svoju krásu a najmä kvalitu. Ak chcete, aby Vám nábytok z masívu robil radosť čo najdlhšie, dôležitá je vhodná starostlivosť. O takýto nábytok je potrebné starať sa úmerne častosti používania, druhu použitého dreva, či jeho dobe vystavenia poveternostným vplyvom. Drevený nábytok umiestnený v exteriéri, si logicky vyžaduje dôkladnejšiu starostlivosť, ako nábytok umiestnený v byte.

Nevýhodou dreva je jeho vlastnosť nasávať vzdušnú vlhkosť, vyvarujte sa teda jeho použitiu v kúpeľni, alebo v kuchyni. Ak sa napriek tomu preň rozhodnete, dôležité je nielen dôkladnejšie ošetrovanie, ale aj pravidelné vetranie miestnosti. Nezabudnite aj na správne umiestnenie dreveného nábytku. Drevu, okrem vlhka, nesvedčí ani priame slnečné svetlo, alebo blízkosť zdroja vykurovania. Na nábytku pravidelne utierajte prach, ten zvykne vniknúť do pórov dreva, ktoré následne šedne.

O to, ako sa máte starať o Váš drevený nábytok, sa zaujímajte už pri jeho kúpe. Výrobca je povinný dať Vám konkrétne inštrukcie. Všeobecne však platia tieto pravidlá. Znečistený nábytok jednoducho umyte vodou so slabým roztokom saponátu, následne utrite handričkou namočenou v čistej vode a dôkladne vysušte. Povrch nakoniec ošetrite vhodným prípravkom na ošetrovanie dreva (olej, vosk), ktoré drevenému nábytku dodá nielen ochranu, ale umožní jeho jednoduchú údržbu. Ak dôjde k poškodeniu povrchu, zľahka ho prebrúste, natrite moridlom vhodného odtieňa a nakoniec potrite regeneračným prípravkom.