streda, 8 mája, 2024
KanceláriaKuchyňaRady a trikySpálňa

Starostlivosť o nábytok

Kúpa nábytku nie je práve lacnou záležitosťou. Veľké výdavky spojené s jeho kúpou nie sú vôbec zanedbateľné a preto je veľmi dôležité, aby nám vydržal čo najdlhšie. Výberom kvalitného nábytku a jeho vhodnou údržbou dokážeme ušetriť značnú časť nášho finančného rozpočtu.

Pozor na vodu

Prevažnú časť  našich domácností tvoria práve nábytkové zostavy z drevotriesky, ktorých životnosť závisí hlavne od ich využitia. Ak sa o tento druh nábytku staráme, bude nám slúžiť dlhé roky. Ak ale jeho vlastnosti podceníme, môže sa znehodnotiť už za veľmi krátku dobu. Niektoré nechránené časti drevotrieskovej doky bez povrchovej úpravy reagujú na vodu veľmi negatívne. Vodu do seba nasajú a tým sa znehodnotia. Poškodenie je trvalé a nedá sa opraviť. Preto dávajte pozor aj pri čistení a nábytok utierajte iba s vlhkou handričkou alebo s prípravkom určeným na nábytok.

štýlové kuchynské stoličky

Voskovanie

Nábytok z masívu si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Aby nepraskal, nevysušoval sa a jeho povrch nezostal  pórovitý, musíme na jeho povrch aplikovať vhodné prostrieky. Najčastejšie sa stretávame s prípravkami na báze včelieho vosku. Veľmi dôležitá je táto dôkladná starostlivosť hlavne pri predmetoch, ktoré sú nadmerne namáhané a dostávajú sa do častého kontaktu s nečistotami. Dobrým príkladom sú kuchynské stoličky a stoly.