streda, 24 apríla, 2024
Kuchyňa

Barové stoličky

Barový pult  je symbolom rýchleho životného štýlu.  Ak ste aj vy fanúšikom moderného štýlu bývania a barový pult je súčasťou vašej domácnosti, určite sa nezaobídete bez barových stoličiek.  Ich výberom môžete naplno prejaviť svoje estetické cítenie.

Výška barovej stoličky

Univerzálna výška barovej stoličky neexistuje. Stoličku je vždy nutné prispôsobovať výške barového pultu. Určiť správnu výšku stoličku je ale veľmi jednoduché, stačí odpočítať 25 až 30 centimetrov od výšky dosky barového pultu. Samozrejme záleží aj na prevedení stoličky a preto je nutné si ju vždy najskôr vyskúšať.

barová stolička červená
barová stolička červená

Opierka chrbta a nôh

Aby sme mohli využívať barovú stoličku naozaj plnohodnotne, určite sa musíme zamerať aj na jej praktické vlastnosti. Pre pohodlné sedenie je dôležitá opierka nôh.  Vyhnite sa opierkam s ostrými hranami, ktoré spôsobujú bosím chodidlám bolesť. Ak je opora nôh súčasťou barového pultu, potreba tohto prvku na barovej stoličke odpadá. Pri niektorých typoch barových stoličiek využijeme aj operadlo zabezpečujúce oporu chrbta.

Typy barových stoličiek

Barové stoličky sú dostupné vo viacerých štýloch a materiálových prevedeniach. Nie je problém vybrať stoličku pre moderný interiér ani pre kuchyňu zariadenú v rustikálnom štýle.  Najobľúbenejšie barové stoličky sú spojením nerezovej konštrukcie s koženým sedákom. V posledných rokoch sa k slovu dostávajú aj plastové stoličky. Pre klasický interiér sú samozrejme najvhodnejšie drevené stoličky v kombinácii s koženým alebo látkovým sedákom.