Kuchyňa

Bylinky v kuchyni

Kuchynská zostava Nara
Kuchynská zostava Nara

Odmalička mám vysnívaný svoj domček snov a najpremyslenejšiu som vždy mala kuchyňu. Nie nadarmo sa tejto miestnosti hovorí srdce domu. Je to najteplejšia izba, šíri sa z nej príjemná vôňa do celého bytu, či domu a zakaždým sa tu stretne celá rodina. Najkrajší obraz, ktorý mi utkvel v pamäti, je kuchynská linka vidieckého štýlu vo farbe ivory, kde drez je umiestnený pod oknom tak, že sa pri umývaní riadu nemusíte pozerať na stenu, ale hľadíte von oknom  do záhradky. Štýlové kovania dopĺňajú rustikálny vzhľad. Pod oknom s okenicami je široká parapetná doska a na nej položené roztomilé črepníčky, vlastnoručne zdobené decoupage technikou. V nich voňavá zeleň. Toto je časť mojej predstavy o dokonalej kuchyni.

Tiež ma fascinovali rastliny. Ako krásne rastú, dobre vyzerajú i voňajú. Ostalo mi to až dodnes a preto chcem mať bylinky v črepníku na parapete. Mám aj praktické dôvody, nie len vizuálnu stránku.

Mať po ruke čerstvé bylinky, ktoré v kulinárskom umení často používate, je výhodné. Nemusíte v chladničke sledovať, či ich máte nakúpené. Viete, že sú čerstvé a použijete len potrebné množstvo. Ostatok pekne ostáva v črepníku a ďalej rastie. Nemusíte sa báť dátumu spotreby – v tomto prípade suchých častí, plesne alebo zvädnutia. Pestovanie rastlín patrí medzi aktívny oddych, čiže pri ich sadení, presádzaní, polievaní vlastne relaxujete. Vy vyberáte zeminu i hnojivá, tým dobre viete, čo všetko sa do byliniek dostáva cez koreňový systém a máte 100 percentnú záruku, že nie sú postrekované.

Použitie majú zväčša všestranné. Mnohí z nás ani netušia akými liečivými účinkami sa pýšia aj tie najbežnejšie z nich. Chcem vám preto priblížiť aspoň pár.

Šalvia – v kulinárstve sa používa najmä na steaky, ako súčasť šalátov a do omáčok. Málokto však vie, že má silné antiseptické vlastnosti, čo sa využíva pri rôznych zápaloch v ústnej dutine, bolestiach hrdla, žalúdka, pri nadmernom potení na kúpele a podobne. Pozor! Tehotné a dojčiace mamičky nesmú šalviu používať. Zastavuje totiž tvorbu mlieka.

Bazalka – využitie našla hlavne v talianskej kuchyni, do šalátov, cestovín, omáčok, na mäso. Liečivé účinky má tiež antiseptické, prekrvuje – vo väčšom množstve nesmú užívať tehotné ženy pre riziko predčasného pôrodu. Používa sa aj v aromaterapii.

Rozmarín – využíva sa na mäso, hlavne steaky, v talianskej kuchyni na teľacie mäso a opekanú zeleninu, do marinád. Jeho liečivé účinky sa využívajú na uľahčenie od bolestí pri reume formou rozmarínového oleja. Tiež oceníte po väčšej záťaži vo fitness centre, či po túre. Krásne prekrví, prehreje a uvoľní. V malých dávkach sa dá použiť aj na vnútorné užívanie pri poruchách trávenia, pôsobí aj močopudne. Nevhodný je pre tehotné ženy.