piatok, 19 apríla, 2024
Obývačka

Relax pri moderných kachľových peciach

Všetky známe rozprávkové postavičky vedia, že najlepšie sa oddychuje pri dobre vykúrenej peci, tak prečo si od nich nevziať príklad? Moderná kachľová pec vás spojí s minulosťou, no zároveň vám dopraje komfort, ktorý sa nám spája s touto dobou.

Kachľová pec je nenáročná na obsluhu

Pohodlne sa usaďte, doma či u seba na chate, a vychutnajte si to príjemné sálavé teplo planúce z kachľovej pece. Radosť zohrievať sa, ale aj sa pozerať. Pri kachľových peciach, ktoré sa predávajú v súčasnosti, môže totiž oveľa viac ako samotný pohľad na plamene priťahovať pozornosť ich dizajn. Ako vzrastá počet alergikov a astmatikov, vykurovanie kachľovými pecami je čoraz vyhľadávanejšie, pretože je zdravé a cenovo dostupné. Jeden by si možno myslel, že sa od takej pece neodtrhne a od večera do rána bude len prikladať a prikladať… Našťastie, dnes to už neplatí. Bez toho, aby tým dizajn kachľovej pece utrpel, ju výrobcovia obdarili dostatočne veľkým priestorom na drevo, a tak stačí prikladať dva-, trikrát za deň, aby ste dosiahli želaný tepelný komfort. Doslova máte pocit, akoby vás hrialo samotné slnko. Vzduch však napriek tomu nie je suchý a ani v ňom nelieta prach, ktorý sa nám s vykurovaním drevom tak bežne spája. To, koľko ste ochotní do pece investovať, sa odrazí na jej dizajne, ale aj veľkosti, výkone. Akumulačné kachľové pece nájdete s omietaným alebo keramickým povrchom. Skvelo zapadnú do moderného aj tradične zariadeného interiéru, ktorému dodajú jedinečnú atmosféru, dotyk prírody a minulosti.

Rôzne druhy kachľových pecí

Keď sa povie kachľová pec, najčastejšie si predstavíme práve tú akumulačnú, avšak možností, ako pecou vykurovať, je oveľa viac. Zoberte si napríklad takú hypokaustovú pec, ktorou sa dá veľmi efektne vykúriť aj poschodie domu, pretože teplo rovnomerne sála cez steny. V tomto prípade je však nutné pred stavbou či rekonštrukciou domu myslieť na prípravu. Ešte viac komfortu vám dodajú teplovodné pece, ktoré sa postarajú o to, aby sa teplo distribuovalo aj do odľahlých častí domu, napr. prostredníctvom centrálneho vykurovania. Tak sa môžete tešiť zo zdravej klímy nielen vo svojej obývačke, ale aj v spálni. Prevádzky spoločného stravovania alebo domácnosti, ktoré obľubujú tradičnú prípravu jedál, by určite nemali prehliadnuť kachľové pece na pizzu, vhodné aj na pečenie chleba, mäsa či koláčov. Potrpte si na tom, aby vám pec inštalovali odborníci, chcete predsa, aby vyzerala skvelo, vydržala dlho a zároveň neškodila zdraviu.

Pridaj komentár