piatok, 19 apríla, 2024
Obývačka

Oheň v dome

Nie neľakajte sa, nechceme vám podpáliť príbytok, ale nič tak neohreje dlhé, chladivé a tmavé zimné večery ako pohľad na blčiace plamene. Oheň sprevádza človeka od čias jaskynných a okrem tepla má aj dar vytvorenia pohody domáceho krbu.

Ak bývate v dome, alebo aj v bytovke a máte dispozícii komín, vyhrali ste.

Môžete si vybrať z nepreberného množstva krbov, krbových kachiel, klasických kachiel, či sporákov. Ak chcete, aby oheň bol nielen zdrojom pohody a priameho sálavého tepla, ale aby tvoril aj významnejší zdroj tepla pre váš domov, rozhodnite sa pre teplovzdušné, alebo teplovodné krby, či kachle. Ako už názov napovedá, teplovzdušné krby slúžia na ohrev vzduchu, ktorý vhodným potrubím rozvediete tam, kam potrebujete. Teplovodné krbové vložky zase dokážu zohriať teplú vodu, určenú či už do riadiátorov, alebo na úžitkové účely. Ak sa vám nechce mrhať čas s prípravou dreva a vyberaním popola, plynový krb s použitím žulových kamienkov, alebo imitácie dreva by mohol byť tým správnym riešením pre vás. Aj takýto typ krbu však vyžaduje komín.

Bývate v byte, alebo nemáte komín?

Žiaden strach, aj takých prípadoch existujú riešenia. Začnem tým najjednoduchším riešením, a tým je DVD s nahrávkou horiaceho ohňa v krbe. Verte, či neverte už aj takáto „zbytočnosť“ sa dá kúpiť. Je to zároveň to najlacnejšie riešenie, DVD stačí vložiť do prehrávača a vy si môžete nerušene užívať príjemnú atmosféru ohňa počas dlhých zimných večerov.

Ale teraz trošku vážne. Ak nemáte komín, ilúziu ohňa a zároveň aj teplo, vyčarí elektrický krb, je však požieračom energie, funguje podobne ako elektrický konvektor. Takýto krb je určený pre nepolepšiteľných vyznavačov papučovej kultúry, je totiž dodávaný s diaľkovým ovládaním, ktorým si môžete regulovať intenzitu plameňa i kúrenia. Ďalšou bezkomínovou alternatívou je napr. krb na bioalkohol, ktorý taktiež umožňuje vychutnať si plápolavé svetlo a teplo skutočného ohňa v každom obytnom priestore.

GabKa