sobota, 20 apríla, 2024
Kuchyňa

Jedáleň treba opatriť nadčasovým nábytkom

Kuchyňa je centrom domova, no dozaista by sa k tomu mohla pridať ešte aj jedáleň, pretože práve tam si rodina alebo spoločnosť priateľov užívajú dobré jedlo a jeden druhého. Aký nábytok si vybrať do jedálne, aby nás hneď neomrzel?

Základom je jedálenský stôl

Hoci sa nájde stále viac domácností, v ktorých tradičné jedálenské stoly nahrádzajú barové pulty alebo kuchynské ostrovčeky, čaro sa kuchynskému stolu nedá odoprieť. Okrem toho, že dnes si už vieme vybrať stôl na mieru každej miestnosti, môžeme sa tešiť aj z jeho rozmanitých prevedení, od drevených, cez lesklé kovové, stoly zo skla alebo lamina. Ak nás je v domácnosti menej, rozhodujeme sa pre menšie okrúhle alebo hranaté stoly, no v prípade, že chceme pohostiť viac ľudí, nie je nikdy na škodu, keď sa dá stôl rozložiť. Podľa možnosti ľahko a rýchlo, nech sa s tým nenarobí ani menej fyzicky zdatná gazdiná. Najlepšie na tieto účely sú kuchynské stoly z masívu. Čakali by ste, že sa tento druh nábytku hodí iba do priestranných jedální? Omyl! Všetko závisí od rozmerov kuchynského stola. Masív síce pôsobí robustne, no do priestoru vám až tak veľmi nezasiahne. Kuchynské stoly z masívu pôsobia luxusným dojmom a zoženiete ich prakticky v ktoromkoľvek štýle. Retro, vidieckom, anglickom, provensalskom, ale aj tradičnom modernom prevedení. Jedálenské stoly tohto druhu môžu stáť na hrubých aj tenkých nohách, dokonca vyzerajú skvelo, ak sú tieto nohy kovové, čo ich značne osvieži. Okrúhle aj hranaté kuchynské stoly z masívu nemusia byť zhotovené len z jedného druhu dreva (orechové, kaučukové, topoľové, agátové a iné), moderné sú kombinácie viacerých odtieňov. Pri danom nábytku do jedálne máte istotu, že vám poslúži roky.

Jedálenské stoličky pre oživenie

Máte už vybratý vhodný stôl? Isto sa tešíte, ako sa na ňom bude vynímať váza s kvetmi, misa s ovocím či stolové prestieranie. Jedálenský stôl totiž poslúži nielen počas servírovania pokrmov, ale zároveň dotvára imidž kuchyne či samotnej jedálne. Ak ho doplníte ešte aj štýlovými jedálenskými stoličkami, úspech je zaručený! Dávno neplatí, že stoličky musia byť rovnaké. O moderný vzhľad sa postaráte, ak napríklad za vrchstôl z každej strany zasuniete rozdielny typ jedálenských stoličiek. Najlepšie to vyzerá v kombinácii štyri plus dva. Tieto stoličky môžu byť skutočne luxusné a aj drahšie ako ostatné, povedzme s výrazným čalúnením a opierkami pre ruky. Medzi stoličkami do jedálne však nájdete aj drevené, kovové či plastové stoličky. Pod ich štýl sa podpisuje najmä tvar nožičiek a operadla, resp. aj prítomnosť opierok pre ruky. A hoci by sa zdalo, že najpohodlnejšie sa sedí na celočalúnených stoličkách, budete prekvapení, aký komfort prinášajú moderné plastové stoličky. Pohrajte sa s farbami a materiálmi a zariaďte si štýlovým nábytkom takú jedáleň, akú nebude mať nik iný.

Pridaj komentár