sobota, 20 apríla, 2024
Spálňa

Matrac – kedy pomáha a kedy škodí?

Matrac z lenivej peny

Problémy s chrbticou nepostihujú len ľudí vo veku okolo 30 a 40 rokov, ale presúvajú sa do stále nižších vekových ročníkov. Stav detských chrbtíc sa z roka na rok zhoršuje a najčastejšími poruchami sú skoliózy a nesprávne držanie tela. A keďže denne prespíme 6 až 10 hodín, je logické začať riešiť problém tu. Aby sme si oddýchli, potrebujeme tie správne podmienky. Najčastejšie tmu a ticho. Aby si oddýchla naša chrbtica, nepotrebuje správnu posteľ, či rošt. Matrac je to, na čo sa treba zamerať.

„Čím tvrdší matrac, tým lepšie. To je základné pravidlo, ktoré platí pre chrbticu zdravého človeka, ak chce mať zdravý spánok.“ Pre TASR to uviedla fyzioterapeutka Lucia Merceková.

To je síce pravda, ale musíme tiež zvážiť polohu, v akej spíme a podľa toho matrac vyberať. Spravte si preto doma taký mini test a zistite aký typ matraca máte pre váš pokojný spánok a spokojnú chrbticu hľadať.

Aký typ postavy máte?

a)      ani boky, ani ramená nemáte široké

b)      široké boky

c)      široké ramená

d)      široké ramená aj boky

V akej polohe najčastejšie spíte?

a)      na chrbte

b)      na bruchu

c)      na boku

Aká ste váhová kategória?

a)      do 60kg

b)      60 až 80kg

c)      80 až 100kg

d)      100 a viac kg

Aby som ozrejmila uvedený testík. Čím viac C a D máte, tým tvrdší matrac by ste si mali zaobstarať. Samozrejme toto je len zjednodušene povedané. Ale spravidla pokiaľ máte útlu postavu a menej kilo na váhe a prevažne spíte na chrbte, alebo bruchu, môžete si pokojne dopriať matrac penový, latexový, mäkký až stredne tvrdý v závislosti od toho, čo vám samotným je pohodlnejšie.

Pružinový matrac HavaiPenový matrac Paula7 zónový matrac na kapsovej pružine

Ak však máte široké ramená, alebo boky, poprípade oboje a ešte k tomu spávate na boku, do mäkkého matraca by ste si behom týždňa urobili „diery“, ktoré by sa už naspäť nevrátili a vaša chrbtica by tým pádom trpela ďalej. Taktiež čím väčšiu váhu máte, tým tvrdší matrac by ste mali používať. Dokonca skôr vám padne pružinový matrac ako latexový, pretože pružiny sa síce stlačia pod daným tlakom, ale ľahšie sa vrátia do pôvodného stavu.

Pri výbere sa teda neponáhľajte a doprajte si čas. Starostlivo si vyskúšajte jednotlivé matrace    na predajni a to hlavne v polohe, v ktorej zvyknete spať.

Tip pre manželov:

Je ťažké nájsť si svoj správny matrac a ešte ťažšie nájsť ho pre dve osoby. Ľahko sa totiž môže stať, že čo padne vašej žene nemusí padnúť vám a opačne. Vyberte si preto každý svoj vlastný matrac, ktorý vám „padne ako uliaty“, aby ste sa nemuseli navzájom obmedzovať. V žiadnom prípade nerobte kompromisy, inak vám to vaša chrbtica spočíta.

Ešte jeden tip pre tých z nás, ktorí spávate na chrbte:

Matrac by sa mal dotýkať najspodnejšej časti chrbtice. Ak sa nedotýka, je pravdepodobne príliš tvrdý. Ruku položte pod najspodnejšiu časť chrbta. Je to lepšie? Matrac je príliš tvrdý. Ťažko ste tam umiestnili ruku? Matrac je príliš mäkký.

Existujú už aj kvalitné penové matrace, kde sú ich časti rôzne prekladané, prípadne využívajú aj iné materiály ako napríklad kokosové vlákna a sú teda stredne tvrdé až tvrdé.

Výdobytkom modernej doby je najmä to, že „dnešné“ matrace prepúšťajú prúdenie vzduchu a tak zamedzujú prehriatiu, či spoteniu sa svojho majiteľa. O antialergických vlastnostiach už asi tiež nie je nutné písať. Výrobcovia sa snažia čoraz viac vychádzať v ústrety i tejto rozrastajúcej sa skupine populácie.

A nezabudnite, na hrúbke tiež záleží. Čím hrubší, tým kvalitnejší a drahší matrac je!