sobota, 20 apríla, 2024
Rady a triky

Aké je najlepšie kúrenie?

Dnes sa pozrieme na zúbok typu kúrenia, ktoré Vám prinesie najvyššie úspory nákladov a najväčšie pohodlie pri prevádzke.

Ceny energií prudko rastú a podľa prognóz európskej únie by sa mali ceny energií do roku 2050 minimálne zdvoj až strojnásobiť. Podľa všetkých scenárov by najprudší nárast cien mal nastať medzi rokmi 2020-2030 . Ak do výpočtov zahrnieme aj trend rastu cien energií a to že jediná energia, ktorá má šancu stabilizovať svoju cenu (nakoľko fosílnych palív ako plyn stále ubúda) je elektrická a to jedine po roku 2030, ak sa postaví viacero elektrární a Európania začnú naplno využívať obnoviteľné zdroje energie najmä slnečnú a veternú, jednoznačne nám vychádza, že je rozumné a ekonomicky výhodné zvážiť aj investíciu do tepelného čerpadla, ktoré síce znamená vyššiu vstupnú investíciu, ale v budúcnosti istú úsporu nákladov, preto by sme sa tejto téme chceli venovať aj v tomto článku.

Aké je najlepšie tepelné čerpadlo?

Nad touto otázkou by sa dalo dlho polemizovať a názory rôznych ľudí by sa určite odlišovali. Tepelné čerpadlá sa líšia hlavne v účinnosti a spoľahlivosti. Ľudia bývajú k novým technológiám nedôverčiví a nikto by nerád ostal uprostred poriadnej zimy bez kúrenia, preto túto možnosť často zavrhnú a uchýlia sa k iným rokmi overeným riešeniam. Keďže tepelné čerpadlo nie je malá investícia a komponenty ani servis tiež nie sú najlacnejšou záležitosťou, je dobré si radšej vybrať čo najspoľahlivejšie a mať v budúcnosti pokoj. Tiež je vhodné mať zdrojov tepla viac a mať možnosť vykúriť systém napríklad krbovou vložkou či plynovou pecou.

Tepelné čerpadlá rozdeľujeme podľa typu odoberania energie na tri typy:

  • Tepelné čerpadlá vzduch- voda (U nás ekonomicky najvýhodnejšie riešenie s relatívne nízkymi vstupnými nákladmi pretože nie je potrebný hlbinný vrt ani inštalácia plošného zemného kolektora. Čerpadlo odoberá teplo z vonkajšieho vzduchu a vstupné náklady sú sice najnižšie ale čerpadlá ponúkajú aj najnižšie úspory energie )
  • Tepelné čerpadlá zem- voda (Zdrojom tepla je energia obsiahnutá v krajine alebo v spodnej vode. Na prevádzku je potrebná realizácia hlbinných vrtov alebo plošných kolektorov.)
  • Tepelné čerpadlá voda-voda (Čerpadlo vhodné len pre nehnuteľnosti s dostupným dostatočne výdatným zdrojom vody.)

Ako je meraná účinnosť tepelného čerpadla?

Účinnosť tepelného čerpadla je meraná v COP (coeficien of performance) alebo SCOP (seasonal coeficiet of performance).
COP je jednoduchý prepočet toho, koľko vyprodukuje čerpadlo tepelnej energie. COP 4 znamená, že ak tepelné čerpadlo spotrebovalo 1kW elektrickej energie a má COP 4, do priestoru odovzdá 4kW tepelnej energie, čiže čím vyššie COP tým lepšie a je dosiahnutá vyššia úspora. Keďže otestovať tepelné čerpadlo vôbec nie je hračka a vyžaduje si laboratórium o veľkosti menšej priemyselnej haly, ak má byť presné, je len veľmi málo relevantných testov, ktoré môžu objektívne porovnať tepelné čerpadlá, skúsili sme vyhodnotiť test švédskej energetickej agentúry.

Švédska energetická agentúra vybrala pre test tepelné čerpadlá vzduch / voda a vykonala ich porovnanie. Test vykonala pod dozorom švédskeho skúšobného ústavu.

Hlavným kritériom pri porovnaní tepelných čerpadiel bola celková úspora nákladov za vykurovanie a ohrev teplej vody za celý rok. Testované tepelné čerpadlá boli rozdelené podľa výkonov do dvoch kategórií. Jednu skupinu tvorili čerpadlá s výkonom do 8 kW, druhú skupinu tvorili čerpadlá s výkonom nad 8 kW.

V prvej kategórii čerpadiel s výkonom do 8 kW boli testované nasledujúce modely:

• Nibe F-2025 8 + VVM300cu
• CTC EcoAir 7 + EcoEl 1550/1800
• Thermia Atria Optimum 8 + MBH TWS 300
• Bosch EHP 8 AW + CC160 / 9
• Carrier AquaSnap Plus + Tank VB 200/90
• EURONOM ExoAir Standard 7,5 a ExoTank VPX 300.

Na nasledujúcom grafe môžete vidieť namerané hodnoty vykurovacieho faktoru pri jednotlivých tepelných čerpadlách.

(* Vykurovací faktor udáva účinnosť tepelného čerpadla. Čím vyššia hodnota, tým energeticky úspornejšie tepelné čerpadlo pracuje a náklady na vykurovanie sú nižšie).

Podľa tohoto testu mal najvyššie COP aj SCOP euronom s ExoAir standard 7,5 a systémová nádrž ExoTank VPX 300.

zdroj : www.energimyndigheten.se (švédska energetická agentúra)

Aké kúrenie si teda vybrať?

Pre novostavby je z dlhodobého hľadiska najvýhodnejšia kombinácia tepelného čerpadla a ďalšieho zdroja. Tu sú niektorí výrobcovia tepelných čerpadiel, ktorých môžeme odporučiť.

Daikin

Obľúbená je kombinácia tepelného čerpadla Daikin a plynového kotla tej istej značky. Toto hybridné tepelné čerpadlo Daikin Altherma kombinuje plyn a tepelné čerpadlo vzduch-voda na vykurovanie a prípravu teplej pitnej vody. Na prevádzku automaticky vyberie vždy ten najúspornejší režim v závislosti od vonkajšej teploty, cien za energiu a vnútorného tepelného zaťaženia. Je dobré, že systém je kompatibilný dobre spolu funguje a je to ekonomicky výhodné riešenie. Firma Daikin je expert na klimatizačnú techniku a má dobré zastúpenie montérov a technikov po celom Slovensku. V súčasnosti sa môže skupina Daikin Europe pochváliť silnou predajnou sieťou 17 pobočiek, 4 oddeleniami predaja a celu sieťou nezávislých distribútorov a predajných miest vo viac než 50 krajinách v celej Európe, na Strednom východe a v Afrike .

Euronom

Je lídrom vo vykurovaní vo viacerých škandinávskych krajinách táto značna sa vyznačuje svojou spoľahlivosťou a pôsobí na trhu už od roku 1939 a ich produkty vykurujú už viac ako 250 000 domácností. Euronom prišiel s konceptom vykurovania FlexiFuel, kde môžete skombinovať tepelné čerpadlo, s plynovým kotlom tiež krbovou vložkou, pecou na pelety či drevo, všetko spojené cez jednu systémovú nádrž, ktorá uprednostní vždy najlacnejší zdroj energie.

Výhodou takéhoto systému je, že jednotlivé časti boli spolu navrhnuté otestované a sú prispôsobené a parametrami navrhnuté pre vzájomnú prevádzku.

Ďalšou výhodou značky Euronom je, že ich tepelné čerpadlá podľa švédskej energetickej agentúry majú najvyššie hodnoty COP a teda zabezpečia najvyššie úspory nákladov. Produkty sú vyrábané vo švédsku. Euronom svojím zákazníkom ponúka automaticky predĺženú záruku a kvalifikovaný servis a montáž po celom Slovensku.

Tepelné čerpadlá aj systémové nádrže euronom sú vyrobené z nerezu a sú predurčené k dlhej životnosti a vysokej odolnosti čo v našich poveternostných podmienkach určite každý uvíta.

Nibe

Ďalšou dobrou a veľmi spoľahlivou značkou pre tepelné čerpadlá je švédsky výrobca Nibe.
Špičkové technológie NIBE nerezové prevedenie a viac ako tridsať rokov skúseností Vám zaistia vysoko úsporné vykurovanie, ohrev vody, vetranie či chladenie s maximálnym ohľadom na životné prostredie. Výrobky NIBE sa vyznačujú jednoduchým ovládaním, moderným dizajnom a veľmi spoľahlivou prevádzkou. V sortimente NIBE nájdete aj ohrievače vody, akumulačné nádrže, zariadenia na solárne systémy a celý rad príslušenstva. Nibe je veľmi kvalitný sortiment a v minulom roku predali viac ako 2000 tepelných čerpadiel. Nibe tiež ponúka pre svojich zákazníkov predĺženú záruku na 5, alebo 10 rokov a kvalifikovaný servis a montáž po celom Slovensku.

IVT

Švédska značka IVT sa zameriava výhradne na vývoj a výrobu tepelných čerpadiel. Špecializácia a viac ako 40 rokov skúseností dlhodobo udržuje značku IVT na špičke v obore tepelných čerpadiel. Tepelné čerpadlá IVT sú navrhované pre náročnú škandinávsku klímu a pravidelne víťazia v spotrebiteľských testoch Od roku 2005 je IVT súčasťou koncernu BOSCH Thermotechnik GmbH – najväčšieho európskeho dodávateľa vykurovacej techniky. Ivt je vysoko profesionálna firma ktorá dokáže vykúriť aj veľké budovy. Dodáva tepelné čerpadlá aj s výkonom nad 50 kW.
Sortiment obsahuje tiež plynové tepelné čerpadlá, vysokoteplotné tepelné čerpadlá pre ohrev vody, mikrogeneračné jednotky a výmenníky pre využitie odpadového tepla.

Pridaj komentár