sobota, 27 apríla, 2024
Rady a triky

Ako šetríme vodou

Voda z kohútika

Šetriť, šetriť, šetriť. Momentálne stále viac rezonujúce slovo vo svete. Šetrenie je a vždy bolo aj bude hlavnou témou a problematikou ľudstva. Dá sa šetriť vo viacerých oblastiach. Poradíme vám ako šetriť vodou.

Voda je súčasť nášho žitia. Dôležitá a neoceniteľná pre náš zdravý život a existenciu. Dá sa ušetriť aj na takomto dôležitom faktore? Samozrejme, že áno.

Sprchovanie vs. plná vaňa

Zdravé sprchovanie vám okrem prekrvenia tela, pozdvihnutia nálady a dodania vitality ušetrí až dve tretiny vody oproti kúpaniu. Prečo teda neurobiť niečo pre svoje zdravie, a zároveň aj pre svoju peňaženku? Určite investujte do kúpy vhodnej hlavice. Pri úsporných a pákových hlaviciach spoznáte rozdiel už pri prvom šeku za vodu.

Umývanie riadu

Šetrenie vodou by sme mali využívať predovšetkým aj pri umývaní riadu. Ani si neviete predstaviť koľko zbytočných litrov vody odchádza pri umývaní pod tečúcou vodou. Úsporný kohútik vyrieši tento problém. Nezabúdajte ani na kvapkajúce kohútiky, kontrolujte a vždy vymeňte poškodené tesnenia.

Šetrime vodu pri splachovaní

Naše WC, je ďalším prvkom v ktorom vodu využívame a budeme vždy využívať. Úsporný plavákový ventil v nádržke umožní regulovať množstvo vody vytekajúcej z nádržky pri splachovaní. Takýmto spôsobom ušetríte až 60 % vody, čo tiež stojí za povšimnutie. Vo svete je už bežne využívaná aj dažďová voda. Ak začínate stavať, či rekonštruovať dom, nezabudnite na zberné zariadenie na dažďovú vodu. Dažďovú vodu využijete pri splachovaní, ale aj pri praní. Tieto dva faktory, totižto predstavujú jednu z najväčších spotrieb pitnej vody v našich domácnostiach. Urobte si z dažďovej vody skvelého pomocníka.

Využite naše návody a rady, pri prvom vyúčtovaní budete milo prekvapený.

Voda je síce pánom, ale určite vám bude aj skvelým sluhom pri šetrení obsahu vašich peňaženiek.

Ako šetríte vodou? Podeľte sa so svojimi radami v komentároch!

Použitá fotografia: „Voda z kohoutku :-)“ – autor fotografie: Pavel Kraus – licencia: Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česko