piatok, 26 apríla, 2024
Rady a trikyRôzne

Na čo si dať pri výbere nových okien pozor?

Chystáte sa na výmenu starých okien, ale neviete, na čo si máte dávať pri kúpe nových najväčší pozor? Každá stavba si vyžaduje iný typ okien, preto neexistuje univerzálna odpoveď, ktoré okná sú pre vás najlepšie, ale ak budete klásť dôraz na tieto veci, nemôžete urobiť krok vedľa. Ktoré veci sú pri výmene okien, okrem ich rozmerov, tie najdôležitejšie?

1. Montáž okien by ste mali nechať na starosti odborníkom. Nie že by sme neverili vašim schopnostiam, no keď vám okná namontuje profesionál, dostanete záruku nielen na samotné okná ale aj odvedenú prácu.

2. Izolujú teplo? Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo si ľudia kupujú plastové okná – nech je únik tepla v zime čo najmenší, a aby horúci vzduch v lete nevstúpil do miestnosti ako pozvaný hosť. Izoláciu okien zabezpečujú komory, optimálnym riešením sú trojkomorové okná.

3. Izolujú zvuk? Po izolácii tepla je izolácia zvuku, druhou najžiadanejšou vlastnosťou okien. Bývate pri rušnej ceste? Ak vaše okná izolujú zvuk tak, ako majú, ani neviete, že vám popod okná chodia autá a počas noci budete mať pokojnejší spánok.

4. Tesnenie musí byť vysokej kvality a vydržať skutočne dlho, pretože ak okná dobre netesnia, predchádzajúce dve vlastnosti okien nebudú fungovať tak, ako majú. Minimálny počet tesnení, ktorý zabezpečí, aby okná spĺňali vaše požiadavky, sú dve.

5. Vzhľad musí korešpondovať s domom alebo bytom, v ktorom bývate. Vybrať si drevené či plastové okná moderného vzhľadu? Bývate v starej bytovke z červenej tehly? Vyberte drevené plastové okná, zapadnú do celkového charakteru domu. Ak bývate v modernom dome, vyberte si aj moderné okná. Okná nemôžu pôsobiť ako päsť na oko.

6. Údržba a manipulácia sú dôležitými vlastnosťami okien. Každý chce mať s ich údržbou čo najmenej práce –  raz za tri mesiace pretrieť handričkou, umyť sklo a hotovo. Plastové okná vám tento komfort poskytnú. A čo sa týka manipulácie? Ak sa dajú otvoriť okná na ventilačku a ich otváranie nie je maturita, zvolili ste dobre.

Ak sa pri kúpe nových okien budete riadiť týmito radami, nemôžete kúpiť mačku vo vreci.