piatok, 19 apríla, 2024
Rady a triky

Ako vybrať správnu kľučku?

Sťahujete sa do nového, už chýba doladiť iba pár detailov. Byt ešte len nedávno dokončili, a keď ste ho zariaďovali, mysleli ste si, že vybrať dvere bude kríž a kľučky na ne sa potom už vyberú samy. Omyl! Ako to už býva, Murphyho zákony platia aj v tomto prípade, dvere ste vybrali za chvíľku a pri kľučkách sedíte už druhý deň a neviete žiadnu vybrať. Máme pre vás niekoľko rád a tipov, ktorými vám uľahčíme výber.

Nábytkové kovania či kľučky sú ako náhrdelník na žene – je krásna aj bez neho, ale keď si ho nasadí, jej krása dosiahne úplne iných rozmerov. Je tu však jeden drobný rozdiel – kľučka musí byť aj funkčná, nielen dizajnovo pekná, preto dbajte rovnako aj na jej dizajn a funkčnosť. Dizajn vyberajte podľa štýlu dverí, ak máte moderné jednofarebné dvere isto k nim nevyberajte kľučku v barokovom štýle. Pôsobilo by to ako päsť na oko. Na takéto dvere sa hodí hranatá kľučka, striebornej matnej farby.

Vybrať si môžete kľučky z rôznych materiálov – hliníkové, nerezové či mosadzné. Od použitého materiálu sa odvíja aj cena a kvalita kľučky. Hliníkové kľučky sa odporúčajú do interiérov, kde nie sú veľmi zaťažované. Nerezové kľučky sa zase odporúčajú na dvere, kde si ich ľudia podávajú z ruky do ruky celý deň – kancelárie či úrady. Preto pri výbere materiálu zohľadnite, či budú v interiéri alebo budú musieť odolávať bláznivým poveternostných podmienkam a aj to, ako často budú používané a namáhané.

V zásade však platí, že ak sa budete riadiť dvomi základnými radami – do interiéru vyberte interiérovú kľučku, do exteriéru exteriérovú a pri kúpe použite svoje vlastné estetické cítenie, nemôžete urobiť chybu a kúpiť mačku vo vreci. Výber kľučky nie je až taká veľká veda, aby ste pri tom strávili zbytočne veľa času.