Záhrada

Zvýšte kvalitu vody, ktorú pijete

water-sign-arrow-directionVoda je jedna z troch vecí, bez ktorých by človek nedokázal žiť. Najdôležitejší je vzduch, potom práve voda a nakoniec jedlo. Otázka však znie, koľkí z vás si dávajú záležať na kvalite vody, ktorú pijú? Pritom tá má veľký vplyv na vaše zdravie a je jedno, či ju pijete z mestského zdroja alebo máte vlastnú studňu. Na jej kvalite by ste si mali dať záležať. Ako ju však môžete ovplyvniť? Pomerne jednoducho.

Odstráňte fyzické nečistoty

Prvým krokom, ktorým zlepšíte kvalitu vody, je odstránenie nečistôt, ktoré ovplyvňujú jej chuť. Môže to byť napríklad piesok, kúsky hliny, kúsky hrdze či častice ílu, v tomto vám pomôže uhlíkový filter, ktorý všetky tieto nečistoty zachytí. Účinnosť niektorých filtrov môže byť aj 1 mikrón, čo je viac ako slušné. Pre vás je však dôležitejšie, aby ste filter pravidelne menili, pretože po určitej dobe stratí svoju účinnosť a do vody môže vyplaviť nečistoty, ktoré nazbieral.

Starajte sa o studňu  

Keď máte vlastnú studňu, máte aj oveľa viac možností, ako zlepšiť kvalitu vody, ale je s tým aj viac starostí, samozrejme. Základom je dávať vodu pravidelne na rozbor, ktorý ukáže, či je zdravotne nezávadná. Okrem toho sa odporúča používať UV lampu, ktorá je priamo v studni a tam svojimi lúčmi zabíja baktérie. A aký filter je najlepší? Reverzná osmóza je mimoriadne obľúbená, pretože filtruje vodu cez membrány, ktoré neprepustia nič iné okrem vody. Ani baktérie, ani fyzické nečistoty.

Čo s tvrdou vodou?

Tvrdá voda je pôvodcom vodného kameňa, ktorý okrem toho, že znižuje životnosť spotrebičov, ktoré prichádzajú do kontaktu s vodou, ohrozuje aj vaše zdravie – vysušuje pokožku, zhoršuje lupienku a iné ekzémy. Zbaviť sa jej môžete bez použitia akýchkoľvek chemických prostriedkov, stačí si kúpiť zmäkčovač vody, ktorý z vody odstráni nadbytočný horčík a vápnik, prvky, ktoré majú tvrdosť a vodný kameň na svedomí.

Pridaj komentár