utorok, 23 apríla, 2024
Doplnky a dekorácieRady a triky

Netradičné fašiangové dekorácie

Fašiangy sú obdobím medzi sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou.  Počas fašiangov nebolo v minulosti na gazdovstvách až tak veľa robôt ako po iné dni v roku, a tak sa organizovali rôzne tancovačky, či zábavy. Zároveň to bola príprava na pôst pred Veľkou nocou. Fašiangové zvyklosti pretrvávajú už od predkresťanských čias. Ľudia si vyrábali masky, ktoré mali nielen zabávať, ale aj ochraňovať pred pôsobením zlých síl. Verilo sa, že tieto rituály zabezpečia gazdovstvu nielen bohatú úrodu, ale aj plodnosť domácich zvierat. Posledné dni pred Popolcovou stredou boli najveselšie a zábava vrcholila. Fašiangy končili pochovávaním basy. Tradičným jedlom fašiangov sú fánky, šišky, klobáska, slanina a huspenina. Fašiangy sa oslavujú po celom svete. Populárnymi sú napr. karneval v Benátkach, alebo najväčší karneval v Rio de Janeiro.

Na rozdiel od iných sviatkov, napr. Vianoc alebo Veľkej noci, nie je u nás na fašiangy zvykom špeciálne si vyzdobiť obydlie, napriek tomu si vyskúšajte nasledovnú malú a jednoduchú dekoráciu. Fašiangovú atmosféru si môžete navodiť miniatúrnymi maskami (tzv. škraboškami), ktoré upevníte na drevenú špajdlu. Tú môžete zapichnúť do kvetináča, alebo si z nich môžete urobiť netradičnú kyticu. Škrabošky si zhotovíte sami z tvrdého farebného papiera, môžete si ich rôzne vyzdobiť flirtami, alebo pomaľovať zlatou či striebornou fixkou. Pri tvorbe sa však môžete inšpirovať nielen benátskymi maskami, ale aj tými našimi slovenskými.

Náš tip. Do výroby tejto dekorácie zapriahnite vaše deti. Užijete si zábavu a zároveň plnohodnotne strávite spoločný voľný čas napr. pri sychravom počasí, prípadne počas ešte stále dlhých zimných večerov.

GabKa