piatok, 26 apríla, 2024
Detská izba

Kým priletí bocian

Každý mi dá za pravdu, že najúžasnejším okamihom v živote človeka je narodenie dieťatka. Súčasťou príprav na príchod bociana je aj zariaďovanie detskej izby, alebo detského kútika. Ak nedisponujete osobitnou miestnosťou, postačí malý kútik v spálni. Hlavne v prvé mesiace života je dieťatko v tomto smere nenáročné.

Ako vyzerá potrebné minimum pre nového človiečika?

Samozrejmosťou  detského kútika je postieľka s kvalitným matracom. Ak nemáte veľa miesta, rozhodnite sa pre drevenú postieľku so zásuvkou, ktorá bude slúžiť na odkladanie plienok a potrieb na prebaľovanie. Toto riešenie je totiž mimoriadne úsporné, pretože ak si k postieľke zakúpite prebaľovaciu podložku s pevnou vložkou z drevotriesky, postieľka vám zároveň poslúži ako prebaľovací pult.

Samostatná izbička

Ak patríte k šťastnejším a máte k dispozícii pre dieťatko samostatnú izbu, môžete byť vo svojich plánoch veľkorysejší. Izbu najskôr vymaľujte, vhodnejšie sú jemné pastelové farby ako sýte, zároveň sa snažte vyvarovať prílišnej farebnosti. Dieťatko bude tráviť v detskej izbe veľa času a z množstva farieb môže byť zmätené. Na oživenie stien môžete použiť obrázkové samolepky. Keďže batoľa bude tráviť na zemi veľa času a navyše pre jeho zdravý psychomotorický vývin je lozenie na zemi mimoriadne dôležité, vyberte si na podlahu vhodný koberec. Kým je dieťatko veľmi malé, môžete sa rozhodnúť aj pre kolísku, ktorá oslavuje svoju renesanciu. Neskôr kolísku zameníte za postieľku. Súčasťou izbičky je samozrejme komoda s prebaľovacím pultom. Izbičku môžete doplniť skrinkami na odkladanie oblečenia a poličkami na hračky, či prvé knižky. Takto pripravená izbička bude postupne rásť s vaším dieťatkom.

Náš tip.

Fantázii sa medze nekladú a ak máte dostatok priestoru, dojčiaca mamička ocení vlastnú pohovku, na ktorej môže pri kŕmení dieťatka relaxovať.

GabKa