štvrtok, 25 apríla, 2024
Spálňa

Kde trávime tretinu života?

V spálni zdanlivo trávime málo času – chodíme tam „len“ spávať. Ak si však uvedomíme, že človek prespí skoro tretinu života, mali by sme spánku (a tým pádom aj spálni) venovať mimoriadnu pozornosť.

Ústredným bodom spálne je pochopiteľne posteľ. Čo sa týka dizajnu postele, fantázii sa medze nekladú. Môžete si vybrať čalúnenú posteľ, alebo jednoduchý rám z masívneho dreva s roštom. Punc luxusu dodá vašej spálni posteľ čalúnená kožou. Pri výbere postele myslite aj na praktickosť. Posteľ s úložným priestorom si vyberte vtedy, ak máte radi poriadok. Do úložného priestoru usteliete počas dňa paplóny i vankúše.

Skutočným základom postele však nie je jej dizajn, ale vhodne zvolený matrac. Príliš mäkký, alebo naopak príliš tvrdý matrac, vám vaša chrbtica doslova nedaruje a pomstí sa svojou bolesťou. Nevhodne zvolený matrac totiž môže byť príčinou nielen únavy, ale v konečnom dôsledku aj zdravotných problémov s chrbticou. Matrac preto vyberajte dôkladne a rozhodne na ňom nešetrite. Myslite aj na to, že matrace majú svoju životnosť, preto ich z času na čas vymeňte za nové. Nenadarmo stále platí stará ľudová múdrosť – ako si ustelieš, tak budeš spať.

Radi si pred spaním čítate? Svetlo do spálne vnesú malé lampy, alebo sa už pri kúpe postele rozhodnite pre posteľ so zabudovaným osvetlením Ak nechcete, aby sa knižky, či zubné protézy povaľovali po koberci, určite si zaobstarajte nočné stolíky.

Súčasťou spálne je nepochybne aj priestor na odkladanie šatstva. Ak ste ešte len vo fáze projektu rodinného domu, skúste pouvažovať nad šatníkom, ktorý tvorí samostatnú menšiu miestnosť pri spálni. V opačnom prípade oceníte vstavané skrine, alebo samostatne stojace šatníkové skrine s dostatkom úložného priestoru na oblečenie.

Spálňový nábytok je možné zakúpiť aj ako kompletnú zostavu v rovnakom dizajne. Na trhu je veľké množstvo výrobcov, takže si určite vyberie aj ten najnáročnejší zákazník.

GabKa