piatok, 26 apríla, 2024
Rady a triky

Rybičky v byte

Aj vás vaše dieťa otravuje nekonečnými otázkami o zvieratkách v byte?

Ak ste alergickí na srsť, alebo sa vám nechce niekoľkokrát denne čistiť mačací záchodík, či nekonečne si udobrovať susedov nervóznych zo štekotu vášho psíka – máme pre vás riešenie.  Akváriové rybičky.

Zaobstaraním si tohoto (relatívne) nenáročného miláčika zabijete jednou ranou viacero múch. Vaše deti budú spokojné, že ste im zaobstarali domáce zvieratko. Vy budete môcť večer relaxovať pri akváriu a vychutnávať si pohľad na plávajúce farebné rybky, stúpajúce bublinky, povievajúce zelené listy rastlín – čiže skutočnú pastvu pre oči  za zvuku monotónneho pradenia filtra. Verte, neverte, ale tento typ relaxu s pohárom vína v ruke je osviežujúci a po stresujúcom dni v práci vás môže príjemne naladiť. Vyrovná sa mu snáď len pohľad na praskajúci oheň v horiacom krbe. No a v neposlednom rade sa akvárium môže stať skutočným skvostom vo vašom interiéri – doslova „kusom“ nábytku.

Pred tým, ako sa rozhodnete akvárium založiť, dáme vám niekoľko dobrých rád, ktoré by ste si mali vopred premyslieť.

  • Akvaristika je veda a vyžaduje si hlbšie znalosti. Naštudujte si dostupnú literatúru, venujte dôkladnú pozornosť teoretickej príprave, aby ste sa vyhli zbytočnému sklamaniu. Výsledkom snahy o akvárium môže byť niekedy aj nevzhľadná „žaburina“.
  • Určite ste počuli o všeobecnej zásade, že čím väčšie akvárium, tým menej starostí. Je pravdou, že takéto akvárium lepšie simuluje prirodzený vodný ekosystém, ale neznamená to, že o takéto akvárium sa netreba starať.
  • Na začiatok radšej odporúčame zaobstarať si menšie akvárium, prípadne tzv. akváriový komplet, ktorý zvyčajne pozostáva zo všetkého, čo potrebujete pre rozbeh akvária. Časom, keď zistíte, či vám akvaristika vyhovuje, môžete presedlať na vyšší „level“.

Ak sa prebojujete cez tieto problémy, rybičky sa vám odvďačia svojou nenáročnosťou, krásou a ospalým pokojom.

GabKa