nedeľa, 28 apríla, 2024
Rady a triky

Rady a tipy, ako vybrať koberec do interiéru

V súčasnej dobe existuje na trhu veľké množstvo druhov kobercov, z ktorých môžete vyberať. K dispozícii sú koberce malé či veľké, z prírodných alebo umelých materiálov, jednofarebné alebo so vzormi a pod. Kvôli veľkej ponuke však neviete, ako koberec vybrať a aký by bol pre vás i váš interiér najvhodnejší? Tento článok vám poradí, na čo sa pri jeho výbere zamerať a tým vybrať presne taký koberec, ktorý bude spĺňať všetko, čo ste od neho požadovali.

Koberce v čase

V minulosti koberce plnili úlohu bežnej podlahovej krytiny takmer v každej domácnosti. Postupom času však boli nahradené modernejšími krytinami, ako drevené či laminátové podlahy, prírodné linoleum, PVC a mnohé ďalšie, ktoré sa už neskrývajú pod koberec, ako tomu kedysi bývalo zvykom. Avšak aj cez tento vývoj si koberce dokázali udržať svoju pozíciu. V dnešnej dobe je možné vybrať na trhu z kusových alebo celoplošných kobercov v rôznych farebných prevedeniach a dizajnoch.

Prečo zvoliť koberec ako podlahovú krytinu?

Koberce ako také majú rad skvelých vlastností, ktoré mnoho ľudí určite ocení. Každého asi napadne, že je koberec na rozdiel od iných podlahových krytín mäkkší a teplejší. To oceníte v miestnostiach ako spálňa, alebo detská izba. Okrem toho má táto podlahová krytina aj ďalšie výhody – koberce tlmia hluk, zlepšujú akustické vlastnosti a sú cenovo prijateľné.

Pri neustále sa rozvíjajúcich technológíach nie sú koberce „lapačom prachu“, ale naopak. Niektoré materiály dokážu vďaka svojim výborným antistatickým vlastnostiam prach odpudzovať.

Kusový alebo celoplošný koberec?

Pri výbere koberca môžete zvoliť buď celoplošný, alebo kusový koberec. Celoplošný koberec sa používa na pokládku do celej miestnosti. Túto variantu volia najmä tí, ktorí koberec volia ako hlavnú podlahovú krytinu. Koberce kusové sa naopak používajú len ako estetický doplnok k iným druhom podlahových krytín.

Akú zvoliť veľkosť koberca?

Pokiaľ ide o veľkosť kobercov, v prípade celoplošných kobercov je nutné poznať presné rozmery danej miestnosti. Čo sa týka kusových kobercov, rozmery tu nehrajú takú úlohu, ako u kobercov celoplošných. Kusové koberce sú k dispozícii vo všetkých veľkostiach a tvaroch (napr. oválne, okrúhle, hranaté atď.). Veľkosť kusového koberca vyberajte na základe svojich potrieb.

Tip: Koberec by mal pokrývať minimálne tie miesta, kde chodíte bosí. Jedná sa o miesta napr. v spálni okolo postele, v obývacej izbe pred sedacou súpravou apod.

Aký zvoliť materiál koberca?

Koberce môžu byť vyrobené z najrôznejších materiálov, preto je dobré sa pri výbere koberca zamerať na jeho vlastnosti, ktoré sa u jednotlivých druhov odlišujú. Na trhu si môžete vyberať z troch druhov kobercov – z prírodných, syntetických kobercov, alebo ich kombináciou.

Koberce z prírodného materiálu

Tieto koberce sa vyrábajú po stáročia. Počas tohto vývoja získali rad vynikajúcich vlastností, ktoré ocení každý človek. Prírodné koberce majú vynikajúce izolačné vlastnosti, sú veľmi príjemné na dotyk, po zaťažení majú schopnosť regenerovať sa a tiež sú odolné proti znečisteniu.

Prírodné celoplošné koberce behúne majú navyše schopnosť regulovať nadmernú vlhkosť a v suchom prostredí ju naopak dodať. Pri výrobe prírodných kobercov sa najčastejšie používajú materiály ako bavlna, vlna alebo prírodný hodváb.

Koberce z umelých vlákien

Jedná sa o koberce, ktoré sú vyrobené zo syntetických materiálov. Najčastejšie sa pri ich výrobe používajú materiály ako polyamid, polyester, polypropylén či polyakryl. Na rozdiel od prírodných kobercov tie syntetické môžete kúpiť za veľmi priaznivú cenu, všeobecne sa radí medzi lacné koberce metráž. Ďalej potom disponujú tiež dobrými antistatickými vlastnosťami, tvarovou stálosťou, ľahkou manipuláciou a vysokou odolnosťou. Na úkor nižších cien majú tiež nižšiu životnosť.

Koberce z prírodných i umelých vlákien

Kombinované koberce sú vyrobené v určitom pomere z prírodných i syntetických materiálov. Vďaka tejto kombinácii preberajú kombinované koberce nielen vynikajúce vlastnosti, ale aj tie menej výhodné.