nedeľa, 28 apríla, 2024
Obývačka

Tepovanie sedačiek, ako na to?

Čo s fľakom na sedačke? V tomto krátkom článku sa dozviete zopár trikov, ako si s nepeknými fľakmi, či už od jedla alebo od inej nečistoty, poradiť a bez väčšej námahy sa ich účinne zbaviť.

Všetci to dobre poznáme.

Kúpime si drahú sedačku do obývačky alebo do kancelárie a zrazu po čase na nej objavíme nepekný fľak. Prípadne sa stane nejaká nehoda. Čo s tým? V prvom rade žiadna panika. Na každú jednu škvrnu, ako prvá pomoc, existuje nejaké domácke riešenie.

Pri tepovaní sedačiek platí pravidlo, že do škvŕn na sedačke sa treba pustiť čo najskôr, najlepšie ešte za čerstva. Špine netreba dať čas, aby sa do povrchu príliš zažrala. Na čerstvý fľak stačí iba jemne priložiť čistú suchú handričku alebo papierový obrúsok a postupovať od okrajov škvrny k jej stredu. Silné drhnutie by mohlo zapríčiniť ešte silnejšie zažratie špiny a opačný smer čistenia zase zbytočné rozšírenie škvrny. Samozrejme, vo väčšine prípadov treba použiť aj teplú vodu a vhodný čistiaci prostriedok. Najskôr by sme ale mali začať tými, ktoré nám ponúka samotná naša domácnosť. Nezdá sa to, ale niektoré veci z našej kuchyne môžu byť veľmi užitočné aj pri čistení škvŕn.

Prvé miesto medzi domácimi čistiacimi prostriedkami patrí jedlej sóde. Tá spoľahlivo odstráni väčšinu škvŕn zo sedačky, dokonca aj nežiaduce pachy. Stačí iba škvrnu bohato zasypať, nechať asi 30 minút pôsobiť a potom povysávať. Pri odolnejších fľakoch je dobré vziať na pomoc aj ocot, ktorý sa rovnakým dielom zmieša so sódou a teplou vodou. Zmes potom necháme pôsobiť asi 15 minút a následne už stačí len miesto prevlhčiť čistou vodou. Ďalším výborným čistiacim prostriedkom je napríklad aj pena na holenie. Treba ju nastriekať na škvrnu a nechať 30 minút pôsobiť. Potom miesto vytrieme čistou handričkou. Účinok holiacej peny ešte zvyšuje ocot zmiešaný v pomere 1:1 s vodou, ktorý na postihnutom mieste vystrieda penu. S mastnými škvrnami si zase veľmi dobre poradí obyčajný kuchynský saponát. Jedna kvapka saponátu v pohári teplej vody urobí s mastnotou krátky proces. Škvrna od krvi sa dá zo sedačky zase veľmi účinne odstrániť s peroxidom vodíka.

Hotová katastrofa na sedačke je však škvrna od vína. Čo s tým? Ako prvá pomoc dobre poslúži zasypanie miesta hrubou vrstvou soli. Tá víno postupne absorbuje a po približne dvoch hodinách už len stačí postihnuté miesto opatrne vyčistiť s vodou a kvapkou saponátu. Pokiaľ by to nestačilo treba použiť prášok na pranie alebo špeciálny čistiaci prípravok na sedačky a koberce.

Pokiaľ, ale chcete aby z Vašej sedačky po čistení bolo cítiť príjemnú arómu, využite radšej služby profesionálov a moderné metódy. Vašu sedačku nielenže vyčistia od fľakov a lokálnych znečistení, ale vyčistia aj jej celkovú plochu čo dodá Vašej sedačke obnovenénie tkanivá a jej zašlú farbu. Tepovaním pomocou extraktora zároveň predĺžite životnosť Vašej sedačky.

Veríme, že aj vďaka tomuto článku prípadná nečistota na vašej sedačke nebude až takou pohromou. Ak by sa tak stalo, alebo si na tepovanie sedačky netrúfate, oslovte overenú firmu Top Tepovanie, ktorá vám tepovanie zabezpečí za dostupnú cenu.

Pridaj komentár