sobota, 20 apríla, 2024
KuchyňaRady a triky

Ako pripraviť lahodné studené aj teplé nápoje?

Kuchyňa je v skutku zaujímavým miestom. Chce to len pozrieť sa na vec správnou optikou. Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavostí z prostredia prípravy lahodných nápojov. Nechýba ani skvelý recept.

Studená vs. horúca

Na začiatku snáď každého procesu varenia by mala byť studená voda. Viete prečo je dobré nezačínať variť s teplou vodou?

  • ohrievač teplej vody nemá dobrú chuť: ohrievače na vodu, inak povedané bojlery, sú zariadenia vyrobené z kovu, v ktorých sa udržuje teplá/horúca voda. A tá má tendenciu, ak je niekde dlhšiu dobu, nasýtiť sa minerálmi či špecifickou arómou z prostredia. A to je jeden z dôvodov, prečo je chladná čerstvá voda do kanvice lepšia ako odstáta teplá.
  • v horúcej vode je menej kyslíka než v chladnej: jednoduché pravidlo hovorí, že čím je vo vode viac kyslíka, tým lepšie pre jej chuť. Keď sa však voda zohrieva, jej molekuly sa pohybujú rýchlejšie, čo vedie k úniku kyslíka. A čím dlhšie má voda vyššiu teplotu, tým viac klesá jej nasýtenosť kyslíkom.


Kanvice TEO TONE od Tescomy

Hitom sú nerezové čajníky

Príprava čaju v čajníkoch z nehrdzavejúcej ocele si získala pomerne širokú popularitu u konzumentov čaju. Prečo sú tieto čajníky tak obľúbené a aké sú ich výhody a nevýhody?

  • výhody: nie len príťažlivý vzhľad, ale najmä funkčné vlastnosti týchto čajníkov často rozhodujú. Nerez je veľmi trvanlivá, odolná voči korózii a pachom, tak isto vynikajúco rozvádza teplo po svojom povrchu a udržuje teplotu nápoja dlhšie ako ostatné čajníky.
  • nevýhody: milovníkov tradičnej prípravy čaju asi tento typ čajníkov úplne nepresvedčí, napriek svojim pozitívnym vlastnostiam. Treba tiež povedať, že „stainless steel“ budú tieto čajníky len vtedy, keď sa o ne budete starať a čistiť ich tak, ako sa patrí.

Nerezová čajová kanvica HOME PROFI

Recept: legendárna Sangria

Hovorí sa o nej ako o kráľovnej letných drinkov. Pravdou je, že v Španielsku, odkiaľ pochádza, sa jej cez leto vypijú džbány, každý bar a reštaurácia má Sangriu v ponuke. Ak chcete prekvapiť svojich priateľov niečím originálnym, pripravte im Sangriu podľa tohto receptu:

Ingrediencie:

  • 1l červeného vína
  • pol litra limonády alebo sódy
  • nakrájané čerstvé ovocie (broskyne, pomaranče, jablká, citróny, hrušky,…)
  • šálka koňaku
  • 4 lyžice bieleho cukru

Postup:
Do džbánu s vínom pridajte ovocie. Cukor rozpustite v pohári horúcej vody a poriadne s vínom premiešajte. Pridajte pohár koňaku a nechajte pár hodín odstáť, aby sa všetky chute premiešali. Keď budete pripravení servírovať, pridajte ešte limonádu alebo sódu a kocky ľadu. Premiešajte a podávajte.

 

Pridaj komentár