utorok, 16 apríla, 2024
Kúpeľňa

Spravte svoju kúpeľňu výnimočnou

Pri zariaďovaní bytu sa veľakrát zabúda na kúpeľňu. Zariadi sa tak, aby plnila účel a na to, že z nej môžete urobiť krásne  kráľovstvo štýlu a dizajnu, sa už nemyslí. Tak aspoň vy urobte zo svojej kúpeľne niečo viac ako len miestnosť na umývanie zubov a sprchovanie. Čo tu nesmie chýbať? V kúpeľni nesmie chýbať kúpeľňový nábytok, bez ktorého kúpeľňa pôsobí holo a neosobne. Nemať nábytok v kúpeľni je podobné ako nemať tam sprchový kút alebo vaňu.

Čo urobí kúpeľňu výnimočnou?

Ak rozmýšľate, aký kúsok nábytku by mal byť dominantou kúpeľne, odpoveď je jednoduchá – skrinka so vstavaným umývadlom. V súčasnosti sú trendy hranaté tvary,  preto vyberte skrinku s umývadlom hranatých tvarov. Taktiež vodovodné batérie k umývadlu by mali byť hranatých tvarov a najlepšie je, ak sú matnej farby. Kohútikové či pákové? Jednoznačne pákové batérie, nielenže sú praktickejšie, ale sú aj ekologickejšie – ak používate pákovú batériu ušetríte až o 40 % viac vody, ako keď používate batériu kohútikovú. A to je už pekná úspora, čo poviete?

Chcete vedieť, aké farby a materiály dodajú kúpeľni výnimočný vzhľad? Dnes sa v kúpeľni nosí industriálny vzhľad – betón v kombinácii s drevom a kovmi – meď, oceľ. Drevo vyberáme svetlej alebo tmavej farby, ak má na sebe patinu, nič tým nepokazíme. Čo sa týka farieb obkladu, ideálnymi farbami sú kombinácia šedej s bielou, alebo čiernej s bielou, ktoré sú doplnené práve drevom a kovmi. Predstavte si betónovú podlahu, skrinku zo svetlého masívu s veľkými medenými kľučkami, veľký, sklený, presvetlený sprchový kút obložený drevom a šedé kachličky v kontraste s bielymi, nevyzerá to úžasne?

Nebojte sa experimentovať

Pri rekonštrukcii alebo zariaďovaní kúpeľne sa nebojte experimentovať. Skúšajte nové veci, netypické kombinácie materiálov, urobte ju niečím výnimočnou, vybehnite zo zabehnutých koľají a vdýchnite svojej kúpeľni výnimočný, súčasný a hlavne minimalistický industriálny vzhľad. Minimalizmom nemôžete nikdy nič pokaziť, práve naopak – iba zlepšiť.