utorok, 23 apríla, 2024
Detská izba

Svetlo v detskej izby

Deti sa hrajú dlhé hodiny, kreslia si, skladajú stavebnice alebo sa hrajú s autíčkami. Pri všetkých týchto činnostiach im musíme zabezpečiť dostatočný prísun svetla. V opačnom prípade by mohli oči detí trpieť čoho následkom by bola nadmerná únava. Ako si svetlá v izbe rozčleniť, aké zóny treba pre tento účel vyčleniť si povieme práve teraz.

Dostatok denného svetla

Základ by malo tvoriť denné svetlo. Nestavajte mu preto do cesty žiadne prekážky a nechajte ho voľne prúdiť do miestnosti. Je dobré, ak sú aj záclony skôr jemnejšieho charakteru a prepúšťajú dostatok svetla. Dennému svetlu by sme mali prispôsobiť aj orientáciu stola tak, aby na neho dopadalo svetlo čo najdlhšie. Dieťa sediace za stolom by si nemalo samo sebe zacláňať.

detská izba pre dievča

Centrálne osvetlenie

Druhým najdôležitejším zdrojom svetla v detskej izbe je centrálne osvetlenie na strope miestnosti. Obvykle je situované  do stredu miestnosti pre maximalizovanie dopadu svetla do všetkých častí izby. Veľmi obľúbenými sú lustre s detskými motívmi. V širokej ponuke predajcov nájdete určite to pravé pre vaše dieťa.

Čítacia lampa

Pri písacom stole je nutné mať stojanovú lampu. Tú často označujeme ako lampu čítaciu. Táto lampa by mala byť aspoň s časti nastaviteľná.  Dieťa ju využije pri čítaní, kreslení a iných činnostiach spojených s písacím stolom.  Preto ak vám to finančný rozpočet dovolí, vyberte si kvalitný stolovú lampu s vhodným typom osvetlenia.