streda, 24 apríla, 2024
Detská izbaRady a triky

Pracovný kútik a pracovný stôl

V predškolskom veku nás čaká prvá veľká zmena v zariadení detskej izbičky. Dieťa presúva svoje aktivity zo zeme na vyššiu úroveň. Z toho dôvodu je dôležité zriadiť v izbe pracovný kútik, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je pracovný stôl. Tu si môže dieťa postupne kresliť, písať, neskôr sa pripravovať do školy.

Pracovný kút sa snažíme umiestniť blízko k oknu, stôl umiestnime tak, aby denné svetlo dopadalo z opačnej strany, ako je píšuca ruka. V malých miestnostiach môžeme umiestniť pracovný kútik pod vyvýšenú posteľ. Toto riešenie sa bude mimoriadne páčiť najmä deťom. Každý školák (a neskôr študent) by mal mať vlastný pracovný stôl, kde si môže kedykoľvek sadnúť a učiť sa. Štandardná plocha dosky stola školáka je 70 krát 140cm, pre študenta sa doporučuje väčšia plocha – 85 krát 150cm.

Ak chceme, aby stôl „rástol“ s dieťaťom je vhodné kúpiť taký, ktorý má nastaviteľnú výšku. Tá sa pohybuje od 50 do 75 cm. Takéto stoly zvyčajne disponujú nastaviteľným sklonom pracovnej dosky, ktoré podporuje zdravé držanie tela. Stôl je možno doplniť mobilnými zásuvkami. Veľmi ergonomický je stôl v tvare písmena „L“. Na jednej strane totiž môže byť umiestnený počítač bez toho, aby na stole zavadzal. V opačnom prípade nezabudnite na samostatný počítačový stolík.