piatok, 19 apríla, 2024
Detská izba

Osvetlenie v študentskej izbe

Dieťa v každom veku trávi vo svojej detskej izbe veľa času, keďže táto miestnosť má viacfunkčný ráz. Je to vlastne malý „byt v byte“ – dieťa (študent) sa tu hrá, neskôr učí, trávi svoj voľný čas, stretáva sa s priateľmi.

Osvetlenie detskej izby je preto mimoriadne dôležité, aby si dieťa odmalička zbytočne nekazilo zrak. Dominantné je hlavné svetlo, no nemenej dôležité sú doplnkové svietidlá, ktoré vylepšujú podmienky pri jednotlivých aktivitách. Najdôležitejšie je osvetlenie pracovného stola, ktoré vyriešime stolnou lampou.

Vhodným doplnením je svetlo na nočnom stolíku pri posteli, alebo stojaca lampa, ktoré navodzujú atmosféru odpočinku pri čítaní, či inom relaxe. Svietidlá do detských a študentských izieb majú často nápaditý dizajn, takže ich ľahko môžeme prispôsobiť veku dieťaťa. Pri menšom dieťati dominujú detské motívy, študenti ocenia „dospelácky“ dizajn. Pokiaľ obývajú študentskú izbu dve a viac detí, každé z nich by malo mať svoje osvetlenie pracovného stola, či relaxačného kútika, aby sa pri aktivitách vzájomne nerušili.